Álom és álomfejtés Freud szerint

Szerző: Alomfejtoszotar.hu | 2017-03-28 | álom

Hirdetés
Freud szerint az éjszakai álmok nem találom szerű fantáziálások, hanem jelentőségteljes, tartalmat hordoznak.Freud szerint az éjszakai álmok nem találom szerű fantáziálások, hanem jelentőségteljes, tartalmat hordoznak, amikben személyiségünkről, elfojtott vágyakról és átélt traumákról szól. Sigmund Freud(1856-1939) 1900-ban jelentette meg az Álomfejtés (Traumdeutung) című művét. Az álmoknak funkciója van Freud szerint: "az elfojtott vágyak leplezett teljesülését".

A vágyak legtöbbször titkolt, vagy tiltott


Az emberek vágyainak jelentős része titkolt, vagy tiltott, amit az ébrenlét idején az esetek döntő többségében nem megvalósítható. Ezeknek a tiltott vágyaknak az elménk által módosított képei jelennek meg, ami első ránézésre nem biztos, hogy értelmezhető.

Az alap: gyerekkori álmok


Freud mindezt a gyerekkori álmok magyarázatával bizonyítja, amikor még a tudat nem torzítja az álmokat. "Ha igen fiatal gyermekek álmait, másfél éves koruktól kezdve, figyelmünkre méltatjuk, úgy fogjuk találni, hogy azok egészen egyszerűek és könnyen megmagyarázhatók. A kisgyermek mindig azoknak a vágyaknak a beteljesedéséről álmodik, amelyek az előző napon ébredtek fel benne, de kielégülést nem leltek. Minden különös magyarázó képesség nélkül rá fogunk jönni az ilyen álmok egyszerű megfejtésére, elég ha azok után az események után tudakozódunk, amelyeket a gyermek a megelőző napon (az álom napján) átélt."
Hirdetés

Az álommunka


Freud vezette be ezt a fogalmat, amit az álmok megfejtéséhez használt. Az álommunka az a folyamat, amit a tudatunk végez az éjszaka folyamán. Kétféle tartalom különböztethető meg a felnőttek álmában: a nyilvánvaló és a lappangó álomtartalmat. A látens (nyilvánvaló) álom azt jelenti, amit az álmunkban látunk, és cselekvéseket átélünk. A manifeszt (lappangó) tartalom, pedig az, ami mögötte van, a tudatalatti vágyainkat fejezi ki. Az álommunka az üzeneteket lappangó álomképekbe rejti el. Ezért érezzük azt felébredést követően, hogy az álmunk összefüggéstelen zagyvaság volt.

Az álom megfejtése, az álommunka visszafordítása
Tehát valójában nincs is más dolgunk az álmaink valódi tartalmának megismeréséhez, mint, hogy dekódolni kell az álmunkat. Négyféle torzítást alkalmaz az agyunk az álmunkkal, amivel a látens tartalom összekavarodik: sűrítés, eltolás, képi megjelenítés és másodlagos megmunkálás.

Sűrítés


A sűrítés során az álommunka több képzetet összekapcsol, mégpedig oly módon, hogy mindegyikkel van legalább egy közös érintkezési pont. Eredményképen kapunk egy metaforát, ami társított kapcsolatban van a valódi jelentéssel.

Eltolás


Az eltolás során a fontos tartalmakat álmainkban közömbös képek helyettesítik, nehogy túlságosan felzaklassanak, netán még fel is ébresztenének. Ez mind az eltolás eredménye, melynek folyamán a látens tartalom más formában jelenik meg, szimbólumokként.

Képi megjelenítés


Ennek eredménye képen látjuk az álmokat. Freud szerint az álmok javarészt képekben jelennek meg számunkra. Azonban Freud is megjegyzi, hogy "...nem kizárólag helyzetekből áll, vannak benne elszórtan be nem olvasztott vizuális képrészletek, beszédtöredékek, sőt elfordítatlan gondolatmorzsák is."

Másodlagos megmunkálás


Ezt a műveletet az álommunka utólag, az álom befejezését követően következik. Ennek során apróbb kiegészítések, simítások történnek, hogy egy összefüggő történet legyen. Ezért érezzük úgy ébredés során legtöbbször, hogy logikus és kerek történeteket álmodtunk. Ez azonban nem minden esetben történik meg teljes egészében.
Hirdetés

Legújabb cikkek az Oggi.hu oldalon

Bámulatos könyvtár Dublinban

Bámulatos könyvtár DublinbanDublin bámulatos könyvtára, ami közel háromszáz éves és itt található a Kellsi Kódex, ami több, mint 1200 éves könyvritkaság.

Meseszép Norvégia képekben

Meseszép Norvégia képekbenNorvégiában nem csak a gyönyörű tájakat érdemes megcsodálni, mert mint a lenti képek is bizonyítják meseszép régi épületeket is találhatunk ebben a skandináv országban.

15 hihetetlen repülőtér

15 hihetetlen repülőtérFotelutazók számára ez az összeállítás bemutat 15 hihetetlen repülőteret a nagyvilágban, ahol nem csak egyszer érdemes megfordulni.