Álomfejtés Krúdy szerint 2. rész

Szerző: Alomfejtoszotar.hu | 2017-04-23 | álom

Hirdetés
Ebben az írásban T. Magdi, Bárdos Kata, Barna leány és Petrovich-rajongó álmait elemzi Krúdy Gyula.Ebben az írásban T. Magdi, Bárdos Kata, Barna leány és Petrovich-rajongó álmait elemzi Krúdy Gyula. Az író szerint a legkönnyebben megfejthető álmok a szerelmi álmok. Krúdy egy ismerőse, bizonyos dr. F. S. úr, aki Freud professzor tanítványa volt, sokat beszélgettek. Más-más szempontok alapján értelmezték az álmokat, de legtöbbször a szerelmi álmok megfejtése alkalmával volt azonos a véleményük.

T. Magdi álma


A városba indultam, s útközben egy harminc-negyven év körüli ismeretlen férfival találkoztam. Rám nézett, folyton jött utánam, és beszélt hozzám. Többek közt azt mondta, hogy tetszem neki, és menjek el hozzá. Kávéháza van, ahol az asztalok szép zöld posztóval vannak bevonva. A főutcán nagy körmenet állt, a lányok zöld ágakat lóbáltak kezökben. Egy ismerős lány jött szembe, és hozzánk csatlakozott, aminek nem örültem. Ezzel a lánnyal felmentünk egy házban. Ültünk a szobában, egyszerre csak belépett az ismeretlen férfi nagy csomó könyvvel a kezében. Majd elájultam, amikor megláttam. Vizsgáztatni kezdett bennünket, olvasni kellett könyvből, de én alig bírtam, többször is hozzáfogtam, de nagyon akadozva ment. Erre felébredtem.

Megfejtés


Szerelmi álom. Ismeretlen férfi jó hír, de jegyez titkos kívánságot is.
Tetszeni (nőnek): esős idő.
Zöld posztó: ravaszság, csalárdság.
Ismerős lány: irigység, féltékenység.
Elájulni: megszerelmesedni.
Könyvből akadozva olvasni: viszontagságos kaland. A csábítási álmok közül való, amelynek folytatása lesz. Különös figyelmet érdemel benne: a könyvből való olvastatás, amelynek jelentőségét talán csak az álmodó tudná megmondani. Valamely férfi különös parancsát várja az álmodó. (!)

Bárdos Kata álma


Egy nagyon jó barátommal sétáltam, aki arról beszélt, hogy néha, ha valami kedveset mondok: meg szeretne csókolni; kérdeztem tőle, hogy: mért nem teszi azt, de ő folyton csak azt mondta, hogy szeretne. Erre én megfogtam a fejét, és egy csókban rohantunk végig a Rökk Szilárd utcán. A járókelők elkezdtek ordítani, hogy micsoda dolog ez, mikor a kapuhoz értünk, s a fiú azt mondta,menjünk az Üllői útra, ott nem lát senki, és megbeszéltük, hogy vasárnap délután 4 órára értem jön. Otthon kérdezték, hogy hová megyek délután, de én dühös voltam, és nem mondtam meg. De mikor a fiú délután értem jött, velünk tartott a testvérem is. Mondtam a fiúnak, hisz maga nem tud csókolni, úgy csókol, mint az anyám meg az apám.

Az álom megfejtése


Csók: álmában szomorúságot jegyez. Csókot adni férfinak: ugyancsak szomorúságot jegyez.
Igen fiatal nő csókolózása: veszélyes és betegség is.
Kapu: itt váratlan látogatást, előre nem látott körülményt mutat.
A testvér: féltékenység, bosszúság.
Apa és anya csókja: vigasztalás. - Modernebb álomfejtéssel igen sokat lehetne kiolvasni az álombeli csóktól vonakodó fiú alakjából, valamint az álom végső mondatából.
Régi álmoskönyv szerint az utcán való szerelmeskedés: leküzdhetetlen szemérmetességet jegyez. Tán itt van az álom „szíve”.
Hirdetés

Barna leány álma


Álmomban egy idősebb férfi társaságában szabad mezőn jártam, egy kerítéshez értünk, melyen kísérőm át akart nézni, de nem lehetett, mert a léc igen sűrű volt. Továbbmentünk, s amikor a kerítés véget ért: egy asztalnál mulatozó társaságot láttunk, fiatal parasztleányokat és legényeket. Az asztalon sok sütemény volt. Egyszerre csak a mezőn keresztül egy öregasszony tartott a mulatozók felé. Egy lába volt, nagyon sántított, az orra vörös volt. Mikor a társasághoz ért, az egyik leány felállt, valamit mondott és adott neki, mire az asszony eltávozott. Eközben az én kísérőm is eltűnt. A társasághoz mentem, mire az egyik leány a karjaiba vett, és elkezdett csókolgatni. Felébredtem. - Álmomban nagyon gyakran ágyat vetek, mégpedig két formában is. Vagy erős napsütésben, vagy pedig akképpen, hogy bevetem az ágyat, és a lepedőt a tetejére rakom.


Elsőrendű szerelmi álom - a modern álomfejtés szerint.
Ám vegyük elő régi könyvünket, tán ő is eligazít az álomban.
Idősebb férfi, mint az álmodó írja: hírt, szegénységet, bánatot jelent.
Mezőn járni: reménysége valaminek, amit nem merünk gondolni napközben.
Kerítés: mindig akadály, váratlanság, szerelemben csalódás.
Mulatozók: jegyeznek szomorúságot.
Leányok és legények együtt: magány, töprengés, fájdalmas emlék.
Sütemény: betegség. Ugyancsak ezt jegyzi a sokadalom, amelyben az álmodó megfordul.
Egylábú vörös orrú öregasszony: jegyzi az idősebb férfit, akivel az álmodó együtt volt, de az a körülmények folytán asszonnyá változott át, aki adományokat kért. A következtetés azért is helyes, mert hiszen együtt tűnik el az álom keretéből az öregasszonnyal.
Leány, ha leánnyal csókolózik: féltékenység, bánat, keserűség.
Ágyat vetni: napsütésben: szerelmi vágyódás.
Lepedővel ágy: szerelmi csalódás. Mondták a régi könyvek.

Szerintem: elsőrangú álom, amely a női szerelmi álmok között is jelentős. Jelentősége: sok szerelmi csalódás, magányos gondolat, fájdalmas emlék.
Az idős férfi: természetesen az álom keretén kívül, egy csapodár férfit is jegyezhet, aki miatt boldogtalanságot érez az álmodó.
- A modernebb megfejtéssel adós maradok. Várom a további álmokat, amelyek többet is mondanak.

Petrovich-rajongó álma


Álmomban nagy folyó partján sétáltam egy fiúval, aki a valóságban is szerepet játszik az életemben. Ahol mi mentünk, csupa mezei virág volt, a másik parton pedig csupa vörös szegfű, pipacs és rózsa. A rózsák közt egy férfi virágot szedett csokorba, és felém dobta. Én elbódulva a piros rózsáktól indultam a másik part felé. Vékony deszkapadló vezetett át a folyón, és borzasztóan ingott a lábam alatt. Mikor a híd közepére értem, visszanéztem, és elszorult szívvel láttam kísérőm szomorú arcát. Megsajnáltam, de már nem volt visszatérés, mert a híd másik fele eltűnt. Mikor átjutottam, ismertem fel az ismeretlen férfit: Petrovich volt, a moziszínész. Megcsókolt, és elkezdett velem szaladni a virágok között. Sziklás tájhoz értünk, ahol egy sárga ruhás nő várt ránk, aki rálőtt Petrovichra. Bekötöztem a sebét, mire eltűnt, s én csak messziről hallottam gúnyos kacagását. Borzasztó vihar támadt, villámlott, mennydörgött. Nagyon fáztam, s csak most vettem észre, hogy ruha nélkül vagyok, csak egy vékony fátyol van rajtam. Keservesen sírtam, s mire felébredtem, csupa könny volt a párnám.

Az álom megfejtése


Másodrangú szerelmi álom. Az álom feltűnőbb képei a folyó (eltávolodás), a mezei virág (szerelmi változás), a virágot szedő férfi (csábítás), a hídonjárás (tévelygés), az ingadozás (nőnél kisebb gyengélkedés), szomorú arc (vidám vágy), lövés (megszégyenülés, de lehet szerelmi bánat is), a sebes ember (szégyen), ruha nélkül lenni (kielégítetlen szerelem). Fátyol mutat pletykaságot. Valószínűleg hajnali álom, mely a bennünk rejtőző szerelmi vágynak a mutatója.
Hirdetés

Legújabb cikkek az Oggi.hu oldalon

10 érdekesség a világból, ami sokak számára nem ismert

10 érdekesség a világból, ami sokak számára nem ismertMár nagyon régóta kutatja az emberiség a bolygónkat, amin élünk, de még mindig vannak rejtett és felfedezetlen csodák. A Fotelutazo.hu most 10 olyan tényt gyűjtött össze, amit az iskolai tankönyvenyvekben közel sem biztos, hogy megtalálunk.

Utazás Portugáliában - Faro, Sintra, Lisszabon és Portó

Utazás Portugáliában - Faro, Sintra, Lisszabon és PortóHelyezkedj el kényelmesen a fotelben és utazzunk együtt Portugáliába a gyönyörű képek segítségével. A képeket egy osztrák fotós hölgy készítette.

Bali, ahogy kevesen ismerik

Bali, ahogy kevesen ismerikA Fotelutazóknak biztosan nem jutna eszébe, hogy ha el is jutna Balira, ne a tengerparton süttesse a hasát. A képeken egy sokak számára ismeretlen világot ismerhetünk meg.